Alguna vegada has sentit parlar del mètode del plat?

Diversos experts en nutrició de l’Escola de Salut Pública de la prestigiosa Universitat de Harvard van desenvolupar en 2014 aquest concepte revolucionari que, en l’actualitat, ja està desbancant a la clàssica piràmide nutricional (obsoleta en molts aspectes) per a facilitar-nos la nostra alimentació del dia a dia.

Si vols adoptar un mètode que et doni eines per a millorar l’alimentació del teu dia a dia continua llegint!

En què consisteix?

És una eina molt visual d’entendre com ha de ser un plat complet, equilibrat i saludable, el missatge principal del qual se centra més en la qualitat de la dieta que en la quantitat. 

Es basa en el fet que una dieta equilibrada ha d’estar formada per vegetals, cereals integrals, proteïnes i greixos saludables en diferents proporcions.

Però aleshores…Què poso al plat segons el mètode?

 1. Almenys la meitat del nostre plat han de ser verdures i fruites: crues o cuinades (o totes dues), de diferents varietats, colors, i que siguin de temporada i, a poder ser, de proximitat. 
 2. ¼ del plat l’han de formar carbohidrats complexos com els cereals integrals o els tubercles: blat integral, quinoa, arròs integral, mill, ordi, moniato, … Hi ha multitud d’opcions entre les quals triar a part de la típica pasta blanca, pa blanc o la patata, perquè els carbohidrats complexos impacten eleven menys els nivells de sucre en sang.
 3. ¼ del plat el formaràn proteïnes de qualitat i no necessàriament d’origen animal! Peix, pollastre, ous, llegums o fruita seca natural son fonts de proteïnes saludables. Sempre serà millor limitar la carn vermella i evitar carns processades com els embotits.
 4. En moderació: greixos saludables com l’oli d’oliva verge extra o l’alvocat, evitant olis parcialment hidrogenats perquè contenen greixos trans que són nocius per a la salut i que es poden trobar sobretot en ultraprocessats com la brioxeria industrial, galetes, gelats, margarines…
 5. Combina els menjars amb aigua o infusions, cafè o te, evitant les begudes ensucrades, que només ens aporten calories buides. Limita els sucs de fruita naturals a un got al día. L’ideal és beure de 2 a 3 litres d’aigua al dia.

I no ens oblidem de…l’activitat física! 

Mantenir un ritme de vida actiu, realitzant exercici físic unes 3 vegades per setmana reduirà les teves possibilitats de contraure qualsevol tipus de malaltia cardiovascular, t’ajudarà a perdre pes i/o mantenir-ho, augmentarà la sensació de benestar tant físic com psicològic, facilitarà el descans nocturn, etc.

Quins avantatges té?

 • És una manera molt ràpida i senzilla per a aprendre a crear plats saludables i equilibrats. Una vegada ho adaptes al teu dia a dia, menjar saludable serà molt més fàcil!
 • No es tracta de cap dieta, per la qual cosa l’adherència al mètode és elevada i no hi ha espai per a la desmotivació: permet triar entre una multitud d’aliments pel que serà més difícil caure en l’avorriment!
 • Tot i que no és un mètode quantitatiu la seva importància radica en la qualitat, per la qual cosa si la meitat del nostre plat són verdures (a part d’assegurar-nos l’aportació diària de vitamines i minerals que el nostre organisme necessita) ens atiparem abans,  reduint la ingesta de calories innecessàries.
 • Permet crear una gran varietat de combinacions per al dia a dia, podent-se aplicar fàcilment a nens, adults i majors i, fins i tot, és molt útil per al tupper de la feina. En definitiva: és per a tota la família!

 

Alguns exemples de plats:

 • Salmó a la planxa amb quinoa, bròquil, xerrys i mongeta verda.
 • Brou de verdures amb cigrons, zoodles de carbassó i ou poché.
 • Carbassa rostida farcida de llenties i espinacs amb salsa de tahina.
 • Saltat de tofu fumat amb edamames, carxofes i cols de Brussel.les.
 • Crema de pastanaga i coco amb tempeh i noodles de fajol.
 • Amanida de moniato, formatge fresc, pollastre i ruca amb magrana.