Segur que molts de vosaltres heu sentit aquests termes gairebé diàriament (en anuncis de televisió o ràdio, farmàcies, consulta mèdica, etc) però potser no tots sabeu exactament què significa i quina funció exerceixen en el nostre organisme. No us preocupeu, us ho explicarem tot!

No obstant això, abans de parlar pròpiament d’ells, i per a posar-nos en situació, parlarem de la microbiota o flora intestinal.

 

QUE ÉS LA MICROBIOTA INTESTINAL?

 La microbiota intestinal o flora bacteriana es refereix al conjunt d’organismes (bacteris, fongs..) que resideixen en el nostre intestí. Perquè us feu una idea, hi ha més microorganismes en el nostre tracte digestiu que cèl·lules en el nostre cos!

L’intestí és un dels eixos principals de la nostra salut. Sabíeu que el 80% del nostre sistema immunitari es troba en la base de la mucosa intestinal? I que la nostra microbiota intestinal juga un paper importantíssim en la digestió, el metabolisme i la salut del nostre tracte digestiu? De fet, per a alguns estudiosos pot arribar a ser considerada com un òrgan addicional ja que la seva capacitat metabòlica és gairebé equivalent a la d’un òrgan tan important com el fetge.

 

Així doncs, la microbiota és un hàbitat dinàmic que pot sofrir canvis constants i ràpids per diversos factors, per exemple, l’edat, la dieta, l’estil de vida, la higiene o l’ús d’antibiòtics, afectant la composició microbiana.

La dieta és un dels factors més influents quan parlem de modular la microbiota, i això pot repercutir en la nostra salut en general. Per això, cal tenir en compte la funció prebiòtica i probiòtica d’alguns aliments que ingerim en el nostre dia a dia i així contribuir a mantenir un estat de salut òptim.

 

PREBIÒTICS

 Els prebiòtics són aquells carbohidrats complexos que no es digereixen en la part alta del tub digestiu i fermenten en la part final gràcies als bacteris “bons” que habiten el còlon, estimulant, nodrint i afavorint el creixement de nostra microbiota.

Alguns aliments rics en prebiòtics: cereals integrals, endívies, carxofes, llegums, cebes, tomàquets, alls…

 

PROBIÒTICS

Els probiòtics són aquells microorganismes que arriben vius a l’intestí en quantitats suficients contribuint a l’equilibri de la flora intestinal. Aquests poden trobar-se de manera natural en els aliments, com és el cas d’alguns fermentats. També es poden trobar de manera sintètica en suplements o en aliments enriquits.

Per què prendre probiòtics quan ens recepten antibiòtics? Els antibiòtics poden trencar l’equilibri de la nostra flora intestinal, per la qual cosa sempre serà interessant reforçar-la amb probiòtics naturals i/o sintètics. Pots incloure alguns aliments com el iogurt, keffir, chucrut o miso en la teva dieta per a beneficiar-te d’aquestes propietats.

 

QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA ENTRE TOTS DOS?

 

En resum, el probiòtic aporta vida (bacteris viables) i el prebiòtic assegura la supervivència d’aquests (és com l’aliment del probiòtic).

Tenint en compte que la unió fa la força ara pot ser que us pregunteu si existeix una mescla dels dos…i tenim la resposta: els simbiòtics!

 

QUÈ SÓN ELS SIMBIÒTICS?

 

Són aquells aliments funcionals (fortificats) que contenen alhora prebiòtics i probiòtics amb l’objectiu de restablir i/o mantenir una correcta salut intestinal. Aconsegueixen una sinergia entre prebiòtics i probiòtics que resulta molt afavoridora per al nostre organisme perquè enforteixen el sistema immune. Un clar exemple de l’únic aliment simbiòtic natural és la llet materna.

En conclusió, cada vegada som més conscients de com els nostres hàbits de vida i alimentaris poden afectar la nostra salut, per la qual cosa és important introduir petits canvis per a mantenir un equilibri saludable.

 

Com va dir l’Hipócrates, “que sigui l’aliment la teva medicina, i la medicina el teu aliment”