Ara que el fred ja és aquí, som conscients que la naturalesa ens ofereix ingredients reconfortants i ideals per a suportar millor les temperatures i aportar-nos el toc extra de nutrients que precisem durant aquesta temporada.

Des de The Playcook sempre recomanem consumir productes de temporada i proximitat, perquè és quan es troben al punt òptim tant de sabor com de contingut nutricional. A més… també són més econòmiques! 

Actualment podem trobar en el mercat gran diversitat de verdures durant tot l’any, però durant aquesta època destaquen sobretot arrels, bulbs i tubercles. 

Vols conèixer alguns d’ells? Nosaltres t’ho expliquem tot!

 

PÈSOLS:

Portes tota la vida pensant que el pèsol és una verdura? Que no et confongui el seu color! Al contrari del que molta gent pensa, els pèsols no són una verdura, sinó que en realitat són un tipus de llegum. No obstant això, els grans frescos tenen una composició que s’assembla tant a les verdures com als llegums. 

Els llegums són un grup d’aliments especialment important en la teva salut i que hauries d’introduir en la teva dieta de 2 a 3 vegades per setmana. 

Els pèsols són una excel·lent font de proteïna vegetal i també aporten carbohidrats i fibra, a més, el seu contingut en greix és pràcticament nul.

També aporten minerals com el potassi, fòsfor, magnesi, calci i ferro. Quant a vitamines, destaca el seu contingut en algunes vitamines del grup B i vitamina C, encara que part d’aquesta pot perdre’s durant la cocció.

Consell The Playcook: si els compres frescos i petits, no hi ha necessitat de bullir-los. Fes un sofregit de ceba i porro i salta’ls durant uns 5 minuts, queden deliciosos!

CARXOFES:

Sabies que la part comestible de la carxofa és la flor? Aquesta està recoberta amb fulles verdes superposades en forma de rosassa. En el seu interior es troba el “cor de la carxofa”, molt més tendre i saborós, que fins i tot es pot consumir cru en forma de carpaccio vegetal.

Són conegudes pel seu efecte depuratiu i diürètic en l’organisme. En la seva composició destaca la presència majoritària d’aigua, però també conté hidrats de carboni i fibra soluble, gran part en forma d’inulina, que contribueix al bon funcionament del trànsit intestinal i té un gran efecte prebiòtic. També podem trobar minerals com el sodi o el magnesi.

Consell The Playcook: al netejar les carxofes no és necessari retirar la tija, n’hi ha prou amb pelar-lo una mica per a treure la part més fibrosa. A més, si es vol evitar la seva oxidació en netejar-les, pots deixar-les amb aigua freda i una mica de julivert!

BRÒQUIL:

El bròquil és una verdura crucífera  el component majoritari del qual és l’aigua, per la qual cosa el seu valor calòric és molt baix. També destaca pel seu contingut en vitamina A, en forma de betacarotens, un pigment natural que el cos transforma en vitamina A i confereix el color groc-ataronjat-vermellós als vegetals, encara que en el cas del bròcoli queda emmascarat per un altre pigment més abundant i potent, la clorofil·la, que aporta el color verd.

Sabies que 200g de bròcoli aporten 3 vegades la quantitat diària recomanada de vitamina C? És una de les verdures que aporta més vitamina C, el poder antioxidant de la qual protegeix a les cèl·lules del cos front el mal oxidatiu. També conté àcid fòlic o minerals com el potassi o el ferro .

I la seva olor? Segur que més d’un a casa s’ha queixat de la seva olor quan aquestes cuinant aquesta verdura. La forta olor que desprèn durant la cocció es deu als seus compostos derivats del sofre.

Consell The Playcook: si es vol evitar que desprengui una olor molt desagradable n’hi ha prou que la seva cocció sigui al donin-te. I no tiris la tija, pots pelar-lo bé i consumir-lo en cru!

MONIATO:

Encara que la seva temporada s’inicia a la tardor, continua estant present a l’hivern. El moniato és un tubercle de sabor dolç el nutrient principal del qual són els hidrats de carboni. No té greixos però sí gairebé un 2% de proteïna. És superior en contingut nutritiu que la patata en relació amb les vitamines A, E, C i l’àcid fòlic. Conté una important quantitat de provitamina A en forma de betacarotens i amb un moniato gairebé queden cobertes les necessitats diàries .

La vitamina A és necessària per al bon estat de la retina. Ajuda a formar i mantenir la pell, el pèl i les mucoses. És necessària per al creixement dels ossos, de les dents i la reproducció. 

També és molt ric en vitamina E, un potent antioxidant, i B9 (àcid fòlic) que intervé en la formació de glòbuls vermells i blancs, síntesis de material genètic i formació d’anticossos del sistema immune.

Consell The Playcook: donat el seu sabor dolç, pots emprar-ho per a realitzar esmorzars o postres: gofres, coques, bombons, galetes…no deixaran indiferent a ningú!

 

No et perdis el pròxim post, perquè inclourem receptes amb algun d’aquests ingredients!